Mediakasvatus
Täältä löydät uusien lukutaitojen sisällöt sekä ne asiat, joita lapset harjoittelevat eri ikäkausina!
MEDIAKASVATUS
Media tarkoittaa lyhyesti viestin välittäjää.
Mediavälineet ovat välineitä, jotka välittävät meille viestejä. Niitä ovat esimerkiksi…
-
Sanomalehdet ja mainokset
-
Televisio ja radio
-
Älypuhelimet, tabletit ja tietokoneet
Millaisia mediavälineitä sinun kodistasi löytyy?
Kaikki viestit, joita mediavälineillä tuotetaan, ovat mediasisältöjä. Niitä ovat esimerkiksi kirjat, sarjakuvat, elokuvat, pelit, uutiset ja tekstiviestit.
​
Medialukutaidolla tarkoitetaan taitoa ymmärtää, tulkita ja arvioida (kriittisesti) näitä erilaisia mediasisältöjä. Medialukutaito tarkoittaa myös kykyä tuottaa itse mediasisältöä esimerkiksi valokuvien, videoiden ja satukirjan kuvittamisen keinoin. Lisäksi medialukutaitoon kuuluu taito toimia median parissa turvallisesti – se on taidoista ehkä kaikista tärkein.
​
Media- ja monilukutaitoa harjoitellaan muun toiminnan yhteydessä, ja lapset saavat varhaiskasvatuksessa ikätasoisesti harjoitella median tutkimista, tulkintaa ja arviointia. Aikuiset rohkaisevat lapsia kertomaan näkemistään medioista ja siitä, millaisia tunteita ne herättävät. Lasten mielenkiinnon kohteita hyödynnetään varhaiskasvatuksen toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa.
​
Ikätasoisesti voidaan myös harjoitella median käyttämisessä tiedon hankinnassa ja hyödyntämisessä. Varhaiskasvatuksessa kannustetaan suhtautumaan medioihin uteliaasti ja samalla kriittisesti: On tärkeää oppia havainnoimaan, mikä on totta ja mikä ehkä ei. Samalla ohjataan lapsia kertomaan ja kysymään siitä, mitä he ovat mediassa nähneet ja kuulleet.
Mistä tiedän, onko jokin näkemäni video totta vai ei?
Mikä on sinun lempisatusi? Millainen on sadun päähenkilö?
Median tuottaminen
Varhaiskasvatuksessa tuetaan lapsen omaa aktiivista toimijuutta ja luovaa ilmaisua, ja kokeillaan erilaisia digitaalisia apukeinoja sisällön tuottamiseen. Valokuvataan, tehdään omia videoita ja harjoitellaan helppojen animaatioiden, esimerkiksi Stop Motion -animaatioiden tekoa. Sisällön tuottamisessa huomioidaan lasten osallisuus ja lapsiryhmän omat mielenkiinnon kohteet. Samalla opetellaan tärkeitä taitoja tekijänoikeuksista: Kuka saa näkyä minun videollani? Kenellä on lupa käyttää minun ottamaani kuvaa? (Lue lisää tekijänoikeuksista TÄÄLTÄ)
​
Lasten mielenkiinnon kohteita voidaan tuoda esille esimerkiksi tekemällä ryhmän oma uutislehti, jossa on kuvia ja tekstejä oikeista ja tai lasten keksimistä asioista. Median tuottamisessa tärkeää on, että lapset saavat tukea ja rohkaisua uusien taitojen harjoittelussa – luodaan yhdessä uutta! Lisää ideoita median tuottamiseen täällä.
Hyvä pedagoginen mediakasvatus varhaiskasvatuksessa
...vahvistaa lapsen itsetuntoa ja itseluottamusta digitaalisessa maailmassa.
...opettaa lapselle median tulkintaa ja kriittistä ajattelua.
...mahdollistaa jokaiselle lapselle yhdenvertaiset mahdollisuudet harjoitella digitaitoja.
...tukee lapsen turvallisuutta ja vastuullisuutta digitaalisissa ympäristöissä.
...opettaa lasta erottamaan toden ja sadun eron.
...tukee lapsen luovaa ilmaisua.
Pitääkö minun siis kysyä lupa, ennen kuin kuvaan kaverista videon?