Hei huoltaja!
KIITOS, että olet kiinnostunut lapsesi digimaailmasta!
Olet mahtava!
Pienet lapset ja media
Pienet lapset ja mediankäyttö
- Turvallisesti netissä yhdessä aikuisen kanssa!
Kotoa löytyvät mediasisällöt ja -laitteet ovat osa lapsen kasvuympäristöä.
Vanhemmalla on tärkeä tehtävä tutustua mediaympäristöön yhdessä lapsen kanssa ja päättää, mikä on lapselle sopivaa mediankäyttöä.
​
Lapselle sadut, äänisadut ja elokuvat ovat usein mieluisia, ja lapset toivovat usein voivansa tutustua medioihin yhdessä aikuisen kanssa. Tarinoista lapsi saa aiheita leikkeihin ja vuorovaikutukseen muiden kanssa, ja kuviin ja satuihin tutustuminen tukee lapsen kielellistä kehitystä. Aikuisen on hyvä seurata lapsen median käyttöä ja tutustua mediasisältöihin yhdessä lapsen kanssa. Lasta ei tulisi jättää yksin pitkäksi aikaa median pariin varsinkaan, jos vanhempi ei ole ehtinyt tutustua sisältöön ennalta.
Kuulin hyvästä elokuvasta. Katsottaisiinko se yhdessä?
​
Aikuisen tulisi mahdollistaa lapselle ikätasoista, mukavaa ja mielekästä mediatekemistä ja ohjata mediaan liittyviä valintoja.
Digitaalisen maailman käyttäytymissääntöjä tulee opetella samalla tavalla kuin muitakin hyviä tapoja. Lapsi hyötyy myös aikuisten esimerkistä kohtuullisen mediankäytön suhteen. Tasapaino digilaitteiden ja muun maailman välillä on tärkeää - perheen jokaiselle jäsenelle.
​
​
Oma ensimmäinen puhelin on suuri juttu. Tärkeintä on opetella yhdessä vanhemman kanssa sekä ”netin käyttäytymissäännöt” että laitteen turvallinen käyttö – pelkästään sovellusten rajoittaminen ei suojaa lasta.
Ruutuajasta voi keskustella yhdessä - samoin siitä, mitä lapsi tarkalleen ottaen puhelimellaan tekee.
​
Aivan niin kuin reaalimaailmassakin, aikuisen on tärkeää tietää,
mitä lapsi digimaailmassa tekee ja kenen kanssa hän puhuu.
​
Välillä lapsi saattaa törmätä tahtomattaan haitalliseen sisältöön – radion mukavassa aamuohjelmassa saattaa esimerkiksi vilahtaa kirosana. Vanhemman tehtävä on keskustella lapsen kanssa hyvistä tavoista ja siitä, mikä on lapsille sopivaa sisältöä. On tärkeää, että kaikesta mediasisällöstä – myös lasta askarruttavista asioista – keskustellaan avoimesti ja arkisesti.
​
​
​
TURVALLISET AIKUISET AUTTAVAT:
On tärkeää, että AINA, kun lapsi törmää digisisältöön, joka jää mietityttämään,
hän kokee voivansa jutella tästä aikuisen kanssa!
​
Opetetaan lapsia ottamaan KUVAKAAPPAUKSIA:
Näin voidaan rauhassa etsiä aikuinen ja katsoa sIsältöä yhdessä!
Mitä pitää tehdä, jos näkee netissä jotain ikävää tai pelottavaa?
Saanko julkaista kuvia omasta lapsestani?
​
Lyhyesti: Vastuu on aina vanhemman. Jotkut vanhemmista lähettävät mielellään kuvia omista lapsistaan ystäville tai jakavat niitä sosiaalisessa mediassa. Kuvia julkaistaessa huomioidaan aina lapsen yksityisyyden suoja sekä ikätasoisesti lapsen oma mielipide. Lapsen kuvia julkaistaessa luvan voi pyytää ikätasoisesti myös lapselta itseltään, mutta lopullinen vastuu on aina aikuisella. Yksityisyyden suojaan kuuluvat myös lasta koskevat kirjoitukset.
​
Älä julkaise sosiaalisessa mediassa:
​
- Kuvia, joissa on lapsen lisäksi muita lapsia, esim. luokkakuva (tarvitset kaikkien kuvattavien luvan)
- Arkaluontoisia kuvia tai tietoja. Näitä ovat esimerkiksi kuvat vaipoissa tai kylvyssä, tai yksityiskohtaiset tiedot (myös kirjoitukset) lapsen terveydentilasta tai sairauksista
​