top of page
kokkolavakadigi5.png

Digipedagogiikan kehittäminen Kokkolan varhaiskasvatuksessa

DIGITAALINEN OSAAMINEN JA TURVALLISUUS

Tietosuoja ja tekijänoikeudet

​

Varhaiskasvatuksessa lapsen kuvaamiseen ja kuvan sovittuun julkaisuun tulee aina olla huoltajan lupa. Tämän lisäksi lupa lapsen tai lapsen tuottaman teoksen kuvaamiseen kannattaa pyytää myös lapselta itseltään – näin lapsi oppii, että kuvaamiseen ja kuvaamiseen julkaisuun tulisi aina olla kuvattavan/tekijän lupa. Varhaiskasvatuksessa harjoitellaan lasten kanssa myös yksityisyydensuojaa digitaalisissa ympäristöissä – esimerkiksi ketä voi näkyä kuvan taustalla, ja missä lapsen kuvia julkaistaan.

​

Tarkista alla olevasta taulukosta, mitä tekijänoikeuksissa tulee huomioida: Mitä saa käyttää, ja mihin tulee hankkia lupa?

​

TAULUKKO TEKIJÄNOIKEUKSISTA

Tietosuoja tarkoittaa ihmisen oikeutta yksityisyyteen.

Tietoturva tarkoittaa henkilö- ym. tietojen suojaamista laittomalta käytöltä.

piiretty merikotka ja tablettitietokone

Onpa hieno piirustus! Saako siitä ottaa kuvan? 

majakka

 

Varhaiskasvatuksen henkilökunta huolehtii tietosuojasta. Pedagoginen dokumentointi ja kaikki lasta koskevat viralliset viestit toimitetaan tietoturvallisesti. Huoltajille myös kerrotaan lapsen henkilötietojen käsittelystä. Esimerkiksi Whatsapp ei ole tietoturvallinen viestintäväline, joten sen kautta huoltajat eivät voi saada kuvia lapsistaan. Lasten ja lasten töiden kuvaamiseen käytetään vain yksikön omia laitteita, jotka on ajantasaisesti päivitetty. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma ja esimerkiksi tuen tarve ovat salassapidettävää tietoa.

​

Vastuullisiin digitaitoihin kuuluu myös ikä- ja kehitystason mukaisen sisällön tarjoaminen ja digitaalisten laitteiden kanssa toiminnan tauottaminen. Varhaiskasvatusikäinen lapsi tarvitsee aktiivista toimintaa vähintään kolme tuntia päivässä, joista kaksi tuntia tulisi toteutua varhaiskasvatuspäivän aikana. Digitaitoihin on mahdollista yhdistää liikkumiseen kannustavia tekijöitä – lue lisää täältä.

​

Tekijänoikeus tarkoittaa, ettei toisen teosta ole lupa käyttää ilman tekijän lupaa. Tekijänoikeus alkaa automaattisesti heti, kun teos on luotu. Esimerkiksi opinnäytetyön tekijä voi sovitusti luovuttaa tekemäänsä materiaalia yksikön käyttöön, jolloin tästä sovitaan yleensä kirjallisesti, ja lapsi omistaa tekijänoikeudet omiin tuotoksiinsa.

Jos tekijä on antanut luvan käyttää, levittää tai muokata teostaan, tästä on mainittu avoimella Creative commons -lisenssissä. CC0 (CC nolla) on lauseke, jolla teoksen yhteydessä tekijä luopuu kaikista oikeuksistaan. Googlen kuvahaussa voi hakea nimenomaan CC0 -merkittyjä kuvia, joita on mahdollista tulostaa/käyttää osana opetusta.

​

Tuottava ja luova osaaminen

​

Varhaiskasvatuksessa digilaitteita käytetään aina yhdessä aikuisen kanssa. Laitteiden käytön opettelu alkaa huolellisuudesta – laite sammutetaan ja laitetaan päälle oikein, eikä laitetta käytetä huonosti valaistuissa tiloissa tai esimerkiksi kävellessä. Lasten kanssa keskustellaan, heitä kiinnostavasta digisisällöistä ja opetellaan, mitä tehdä, jos kohtaa ongelman. Opetellaan, että salasanat ja käyttäjätunnukset ovat yksityisiä. Digitaalisia ympäristöjä voidaan hyödyntää osana opeteltavia teemoja – lapsen kanssa sovelluksiin tutustutaan yhdessä leikillisesti ja monipuolisesti.

 

Digitaalisia taitoja voidaan harjoitella sovelluksilla, jotka auttavat lasta luomaan omaa sisältöä. Näitä ovat esimerkiksi animaatiosovellukset ja itse tehtävät satukirjat. Lue lisää lapsen luovuutta tukevista sovelluksista täältä.

​

Sovellusten käyttö varhaiskasvatuksessa ei kuitenkaan ole itseisarvo. Keskusteleminen digiympäristöistä ja digiturvallisuudesta huolehtiminen nousevat digitaalisten taitojen ”kärkeen”. Sovelluksia käytettäessä lapsi työskentelee koko ajan vuorovaikutuksessa aikuisen kanssa ja opettelee samalla hyvää ergonomiaa, tauottamista ja laitteiden huoltamista.

bottom of page