top of page
White Structure
Jaana Ervasti

Q&A: Kysymyksiä lapsen ensimmäisestä puhelimesta

Oma ensimmäinen puhelin on iso juttu - myös huoltajille. Milloin lapsi tarvitsee oman puhelimen? Mikä on sopiva ruutuaika? Saanko lukea lapseni viestit? Voiko puhelimesta tehdä "lapsiturvallisen"? Alle on koottu yleisiä kysymyksiä, joita on hyvä pohtia lapsen ensimmäistä puhelinta valittaessa.

Miten voin seurata lapsen sijaintia? Saanko seurata sitä?

Lain mukaan alle 15-vuotiasta lasta edustaa hänen huoltajansa, joten alle 15-vuotiaan lapsen sijaintia voi seurata silloin, kun se on lapsen turvallisen kasvun ja kehityksen kannalta tarpeellista. Yli 15-vuotiaan sijainnin seuraamiseen tarvitaan nuoren lupa. Family Link -sovellus on monien huoltajien käyttämä: sen sijaintipalvelu kertoo, missä lapsen puhelin on. Family Link-sovelluksessa voivat vanhemmat myös hallinnoida, mitä sisältöä lapsi saa puhelimellaan käyttää. Muista avoimuus! On hyvä kertoa sovelluksesta lapselle ja näyttää, että sen avulla vanhemmat voivat etsiä lasta, jos lapsi on esimerkiksi kavereiden kanssa ulkona liian myöhään eikä vastaa puhelimeen.

Jos estän haitallisen sisällön, tarkoittaako se, että laite on lapsiturvallinen?

Ei. Esimerkiksi selaimella lapsi pääsee sovellusrajoitusten ohi Goolen videohakuun, joka avaa kaikki videot (myös ne, jotka olet rajoittanut esimerkiksi sallimalla vain YouTube Kids-sovelluksen). Mikään rajoitus ei myöskään yllä kaverin puhelimeen. Tärkeimmäksi turvakeinoksi nouseekin lapsen kanssa keskustelu: Miksi jokin sisältö voi olla rajattua? Mitä tehdä, jos kaveri näyttää pelottavaa videota omalta puhelimeltaan? Uskaltaahan lapsi kertoa näkemästään aikuiselle?

Voiko lapsi ladata puhelimelleen kaikki haluamansa pelit?

Esimerkiksi Family Link-sovelluksella voit valita, että jokaisen sovelluksen lataaminen vaatii vanhemman salasanan. Älä anna tunnuksiasi lapselle suoraan! Ennen sovelluksen lataamista tutustu siihen rauhassa: Jos sovelluksella on ikäraja, tarkista, miksi se on sovellukselle asetettu.

Entä jos lapsi kuitenkin käyttää laitetta muuhun, kuin on sovittu?

Kaikista tärkeintä on avoin keskustelu. Pelkät rajoitukset eivät suojaa lasta. On tärkeää, että laitteeseen tutustutaan yhdessä lapsen kanssa ja että vanhemmat tietävät, mitä lapsi laitteella tekee.
Jos lapsi harjoitellessaan tekee jotain "väärin", esimerkiksi laittaa suutuksissaan ilkeän viestin toiselle, on tärkeää, että asiasta voidaan keskustella. Jos vanhempikin vain suuttuu ja laittaa laitteen jäähylle, lapsen kynnys kertoa samanlaisesta mokasta seuraavan kerran, kasvaa suureksi.
Myös laitteelle asetetut rajoitukset on hyvä perustella: Tätä sovellusta emme voi ladata, sillä siinä kenellä tahansa on mahdollista laittaa kenelle tahansa ilkeitä viestejä.

Voiko lapsen puhelimen käytöstä tulla vanhemmalle jättilasku?

Jos tallennat omallesi tilillesi pankkikortin tiedot, valitse salasanavahvistus: Jos maksullista sovellusta ladataan, sovellus kysyy sinulta salasanan ennen maksun hyväksymistä. Lapsen tili on yleensä aina linkitetty vanhemman tilin alle.

Tutustu myös lapsen lataamiin sovelluksiin: Kuinka helposti ne tarjoavat sovelluksen sisäisiä ostoja? Myös peliä ladattaessa näet etukäteen, onko sovellus maksullinen tai onko siinä ostoja. Suosi maksuttomia, ikärajattomia sovelluksia.

Saako aikuinen lukea lapsen viestit?

Lapsen omat viestit kuuluvat lähtökohtaisesti viestintäsalaisuuden piiriin. Samaan aikaan huoltajilla on kuitenkin velvollisuus huolehtia lapsen turvallisesta kasvusta ja kehityksestä ja suojella lasta esimerkiksi henkiseltä väkivallalta.

Jo puhelinta hankkiessa olisi hyvä avata lapselle, että joskus lapsi saattaa saada viestejä tai kuvia, jotka ovat haitallisia ja joista aikuisen pitää tietää. Olisi hyvä pyytää lapselta lupa viestien katsomiseen puhelimesta.

Jos lapsi ehdottomasti kieltää viestien katselun, tulee vanhemman pohtia, onko viestien lukeminen kuitenkin lapsen edun turvaamista. Olisi hyvä, että lapsen käytössä olevaan laitteeseen voitaisiin säännöllisesti tutustua yhdessä ja että lapsi kokisi, että aikuisen kanssa voi jakaa laitteen.

Mikä on sopiva ruutuaika?

Älylaitteet nivoutuvat pikku hiljaa osaksi arkea. Pienempien lasten kohdalla merkitystä on sekä ruutuajalla että -laadulla. Miten lapsi ja aikuinen kokevat lapsen laiteajan? Jos lapsella on vaikeuksia lopettaa laiteaikaa tai jos laitteen käyttö häiritsee arkea, ruutuaikaa voi olla liikaa. Voi myös olla, että lapsi on niin koukuttunut puhelimeen, että se häiritsee muuta tekemistä. On tärkeää tukea lasta sopivan laiteajan määrittelyssä. Tätä harjoittelevat aikuisetkin! "Huomaatko, nyt olet katsonut videota jo puoli tuntia. Tehtäisiinkö viiden minuutin päästä jotain muuta?"

Lapsi hyötyy tuesta itsenäisen laiteajan määrittelemiseen. Jos vanhempi vain ottaa laitteen pois, herää lapsella halu olla laitteella yhä enemmän ja enemmän.

Lapset hyötyvät myös valtavasti aikuisen esimerkistä: Kun äitikään ei katso puhelinta pöydässä, lapsenkin on helppo olla ilman sitä. Lapselta voi myös kysyä, miltä aikuisen laitteen käyttö näyttäytyy hänelle. Pitäisikö perheeseen sopia yhteiset säännöt ruutuajalle? Sovitaanko yhteinen leikkiaika, jolloin kaikki laittavat puhelimet pois?

Vaikuttaako laitteen käyttö uneen?

Laite on hyvä laittaa pois hyvissä ajoin ennen iltarutiineja ja nukkumaanmenoa. Ruutuaika yötä vasten voi vaikuttaa yöuneen ja saattaa vaikeuttaa nukahtamista.

Minkä ikäinen lapsi tarvitsee oman puhelimen?

Ensimmäisen puhelimen hankinta-ajankohta on perheen oma päätös. Jos perheellä on tarve tavoittaa lapsi esimerkiksi koulupäivän jälkeen tai jos koulun jälkeen päivä sisältää lapselle aikaa erossa vanhemmista, voi laitteen käyttö olla perusteltua. Laitteen käyttöön on hyvä tutustua yhdessä perheen yhteisillä laitteilla jo ennen kuin lapsi saa oman puhelimensa.

Joillakin lapsilla on puhelimen sijaan älykello, johon voi soittaa ja jolla voi laittaa lyhyitä ääniviestejä. On hyvä huomioida, että älykello saattaa kiinnittää lapsen huomion ranteessa koulupäivän aikana ja voidaan sopia, että myös älykello on koulupäivän ajan repussa.

Lue lisää:
8 views

Recent Posts

See All

Sanelimen käyttö lasten kanssa

Sanelin on helppokäyttöinen sovellus, joka löytyy joko sanelimen tai ääninauhurin nimellä jokaisesta laitteesta. Oletko miettinyt, miten...

Digitsempparit koolla

Kokkolan jokaisessa varhaiskasvatusyksikössä toimii oma digitsemppari, jonka tehtävänä on innostaa ja tukea henkilöstöä, kun...

bottom of page