top of page
White Structure
Jaana Ervasti

Ohjelmointia lego-palikoilla

Kuten sivulla Ohjelmointiosaaminen on kerrottu, ohjelmointi on kaikessa yksinkertaisuudessaan vain järjestelmällistä ongelmanratkaisua, yksi vaihe kerrallaan.

"Ohjelmoillinen ajattelu" puolestaan on kyky toimia vaihe vaiheelta niin, että päästään haluttuun lopputulokseen. Esimerkiksi koulutaivalta aloittavat ekaluokkalaiset saattavat joskus olla itse vastuussa aamutoimistaan. Tällöin lapsen pitää mielessään järjestää aamun toiminnot - hampaiden pesu, aamupala, pukeminen, repun pakkaus ja lähtö oikeaan aikaan. Kun lapsi saa harjoitusta ohjelmoinnillisesta ajattelusta ja vaiheittaisesta ongelmaratkaisusta, kykenee hän "ohjelmoimaan aamunsa". Mutta miten tätä voisi harjoitella?

Useasta kodista ja lähestulkoon kaikista päiväkodeista löytyy legopalikoita tai rakennuspalikoita. Niillä on helppoa saada ohjelmoinnillinen ajattelu käyntiin!

Legopalikoita voi luokitella koon, muodon tai värin mukaan. Tämä harjoittaa lapsen havainnointikykyä ja kykyä jakaa asiat eri luokkiin. Isompi lapsi voi harjoitella, miten kaikin eri tavoin samat palikat voi jaotella.

Materiaalipankissa löytyy myös helppoja harjoitustehtäviä.

Lasten kanssa voi myös itse rakentaa legomalleja, ja pyrkiä sitten kasaamaan mallin mukaan samanlainen. Lapsi voi myös tehdä oman mallinsa, jonka aikuinen saa kopioida. Se voi kuulostaa helpommalta, kuin onkaan!

Alla kuvia hanketyöntekijän legohetkestä päiväkodin lasten kanssa.






Miten teillä hyödynnetään legopalikoita oppimisessa?
6 views
bottom of page