top of page
White Structure
Jaana Ervasti

Ajatuksia kuvina: Tunnelmia kamerakynäpedagogiikan koulutuspäivältä

Updated: Oct 13, 2023

Kamerakynän pedagogiikassa videokuvaamista käytetään oppimisen, leikkimisen ja ajattelun välineenä. Kuvaamalla lapset tutkivat, havainnollistavat, todentavat, tuottavat, ilmaisevat ja vuorovaikuttavat. Kamera on kuin kynä – yhtä yksinkertainen ja monipuolinen!


"Kun kuvaa itse, oppii ymmärtämään, että kuvaaja päättää, mitä näytetään ja miten." Osallistujan ajatuksia

Tuotantoyhtiö Amazement järjesti Kokkolassa lähikoulutuksen kamerakynän pedagogiikkaan yhdessä Kokkolan varhaiskasvatuspalveluiden kanssa. Koulutukseen kuuluu kaksi lähipäivää sekä menetelmän harjoittelua yhdessä oman lapsiryhmän kanssa. Lähikoulutukseen osallistui 17 varhaiskasvattajaa. Koulutus toteutettiin osana Opetushallituksen rahoittamaa Kaikki kuvaa EDU-hanketta.

Koulutuksessa harjoiteltiin erilaisia kuvaustapoja. Kuvassa kouluttaja Panu Tuomikko.

Ensimmäisenä lähiopetuspäivänä 12.10. saimme kuulla elokuvien historiasta ja merkityksestä sekä pääsimme kokeilemaan omia kuvaustehtäviä.


"Pääasia, että kokeilee rohkeasti yhdessä lasten kanssa." Osallistujan ajatuksia
Koulutuksessa harjoiteltiin käytännönläheisesti eri kuvaustehtäviä.

Kuva, video ja elokuva ei koskaan ole absoluuttinen totuus. Yksinkertaisten kuvaustehtävien avulla lapselle hahmottuu, että kuvaajana hän saa itse päättää, mitä hän haluaa muille esittää – ja että voimme kuvata myös sellaista, mikä ei ole totta. Kuvaamalla lapsi voi kertoa, miten hän näkee ympäristönsä: Mikä tuntuu turvalliselta, mikä voi näyttää surulliselta?


Kamerakynätyöskentely on helppoa: Yksinkertaisilla tehtävillä saadaan toiminnallisuutta ja hauskuutta monenlaisten asioiden ja ilmiöiden käsittelyyn jo ennen kouluikää.

"Ääni on elokuvassa isossa roolissa. Ääniin ja taustamusiikkiin voi kiinnittää huomiota, kun tehdään videoita lasten kanssa." Osallistujan ajatuksia

Alla olevassa lähipäivän harjoituksessa tehtävänä oli kuvata jotakin perustunnetta 10 sekunnin ajan ilman näyttelemistä tai videon editointia.


Arvaatko, mitä perustunnetta ryhmä halusi ilmentää?



Kiitämme mahtavasta koulutuspäivästä!

Valmiita, koulutuksiin osallistuneiden opettajien itse tekemiä kuvaustehtäviä löydät täältä.


Kamerakynän pedagogiikkaan voi tutustua myös itsenäisesti Kaikki kuvaa EDU -sivustolla. Verkkokoulutus perehdyttää helppoihin kuvaustehtäviin ja on maksuton.


Lue lisää: (linkit vievät Kaikki kuvaa EDU-sivustolle)

Recent Posts

See All
bottom of page