Stop Motion animaatiossa esineet saadaan liikkumaan ja elämään. Animaation teko on helppoa; jo varhaiskasvatusikäiset lapset pääsevät aikuisen tuella animoimaan suosikkilelujaan, ja samalla animaatioiden teko vahvistaa monilukutaitoa. Kuvattava esine voi olla suosikkilelu tai mitä tahansa piirroksesta nojatuoliin; kuvattavan hahmon voi yös itse luoda muovailuvahasta.
Stop Motion animaation idea on liikuttaa esineitä vähän kerrallaan ottaen niistä kuvia: Kun kuvat esitetään peräkkäin, syntyy illuusio liikkeestä. Tekniikka ei ole vain lasten leikkiä: Esimerkiksi Wallace &Gromit piirretyt, Tim Burtonin elokuva Painajainen ennen joulua sekä vuoden 1933 elokuva King Kong on toteutettu tätä tekniikkaa hyödyntäen!
Alkuun pääset helposti sillä Stop Motion-sovellus on ilmainen. Alla on lyhyet ohjeet sekä linkki muutamaan opasvideoon. Parhaiten pääset alkuun kuvaamalla muutaman sekunnin lyhyen harjoitusvideon. Stop Motion animaatio sopii jo varhaiskasvatusikäisille lapsille.
1. Ensin valitaan kuvattavat lelut/hahmot ja tehdään suunnitelma. Kaikki on mahdollista: Kymmenen lelua voi sujauttaa yhteen pieneen laatikkoon, tai hahmo voi muuttua näkymättömäksi. Hahmot voi myö sitse tehdä esimerkiksi muovailuvahasta. 2. Avataan Stop Motion -sovellus ja tarvittaessa tuetaan tabletti, jottei se liiku kuvaamisen aikana. 3. Lähdetään kuvaamaan: Ota noin 2-3 kuvaa samasta asennosta, jonka jälkeen liikuta hahmoa hieman. On tärkeää, että hahmot liikkuvat kerralla mahdollisimman vähän, jotta jatkuvasta liikkeestä tulee sulava. Kuvia saa ottaa reilusti: Yksi sekunti valmista videota vaatii n.8 kuvaa! Kuvia voi noin minuutin videota varten olla siis jopa 500. 4. Kuvausoperaatio onnistuu hyvin pienryhmässä, jossa yksi kuvaa ja toiset siirtävät hahmoja. 5. Sovellus luo valmiin animaation automaattisesti: Jos haluat, voit muuttaa katselunopetta esim. 1,5x kertaiseksi, jolloin siirtymät ovat vieläkin sujuvampia. 6. Turhat kuvat ja esimerkiksi kuvat, joissa näkyy hahmoa liikuttavan henkilön käsi, voi poistaa tässä vaiheessa. 6. Muista tallentaa työsi.
Hyviä tutoriaalivideoita alla:
https://youtu.be/5Kdg_071B9A?si=ZtTEqjifacQeQB59